BUDDYWERKING

"Met een buddy aan je zijde, verleg je je grenzen."

Ben je een jongere tussen 16 en 25 jaar (al dan niet onder onze begeleiding) en heb je nood aan iemand aan je zijde om je op weg te helpen? Dan kan een buddy jouw ideale sidekick zijn. Hij of zij helpt en ondersteunt jou namelijk bij het integreren in de maatschappij én neemt jou hierbij mee op sleeptouw.

Jouw buddy kan je helpen om je netwerk verder uit te bouwen door jou in contact te brengen met andere mensen. Mogelijks worden deze mensen na verloop vrienden of kennissen op wie je beroep kan doen bij problemen, vragen en/of zorgen. Jouw buddy gaat daarnaast samen met jou op stap om alledaagse dingen te doen, zoals gaan wandelen, iets gaan drinken, winkelen… Tot slot kan je bij jouw buddy ook steeds terecht met al je vragen, moeilijkheden en beslommeringen.

We vragen aan buddy’s om zich voor minimum zes maanden te engageren, zodat er voldoende tijd is om een band op te bouwen. Na verloop van tijd maakt de buddy zich als het ware overbodig, gezien jij steunfiguren rondom jou hebt waarop je kunt rekenen.

KRACHTGERICHT

De buddycoach zoekt naar jouw vaardigheden, krachten en mogelijkheden. Ook de zaken die bij jou minder goed lukken worden in kaart gebracht. Er wordt gekeken op welke vlakken je ondersteuning kan gebruiken.

De buddycoach zal je bestaande netwerk in kaart brengen, om te kijken op wie je kan terugvallen. Indien er weinig of geen personen aanwezig zijn, zoekt de buddycoach voor jou een buddy.

INZET OP PARTICIPATIE

Uiteraard krijg je inspraak bij de keuze van jouw buddy. Onze buddycoach gaat op maat van jouw persoonlijkheid op zoek naar iemand met wie je een echte klik hebt.

Je geeft daarnaast ook zélf doorheen de begeleidingsperiode aan op welke vlakken je hulp en ondersteuning wil.

STAP VOOR STAP ZELFSTANDIG

De buddy doet de dingen niet in jouw plaats; het is belangrijk dat jullie dingen samen doen.

Vanuit dit principe, leer jij gaandeweg nieuwe (sociale) vaardigheden… stap voor stap groeit jouw zelfvertrouwen om het heft in eigen handen te nemen.

DOELENPLAN

Nadat buddycoach zicht heeft op jouw verwachtingen, wensen en mogelijkheden, alsook die van jouw buddy, wordt een doelenplan. Dit plan bevat een concreet overzicht van de zaken waaraan jullie samen willen werken.

Jouw plan wordt doorheen jouw buddytraject regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig.

WIL JE GRAAG BUDDY WORDEN?

Wil je iets betekenen in het leven van jongeren door:

  • hen te helpen bij het invullen van hun dagbesteding
  • hen te ondersteunen bij het leggen van sociale contacten
  • samen te sporten
  • samen iets te gaan drinken
  • samen naar hobby- en of sportclub te gaan
  • hen te ondersteunen bij toekomstige projecten
  • er voor hen te zijn indien ze een luisterend oor nodig hebben
  • en nog veel meer…

Ben je bereid om je voor minimum zes maanden te engageren om een jongere beter te leren kennen en hem te helpen waar nodig?

Dan ben jij de buddy die we zoeken.

EEN BUDDY EN EEN JONGERE AAN HET WOORD

  • Marc, buddy

“Het is een traject dat je samen onderneemt, de steun die ik aanbied, krijg ik ook terug. Ik zou zo weer opnieuw buddy worden.”

  • Ben, jongere

“Mijn buddy gaat samen met mij wandelen met de hond, samen gaan sporten of we bakken nu en dan ook iets samen. Ik kijk er telkens naar uit, ze helpt mij om mijn gedachten te verzetten en ik voel me welkom bij haar.”