Home

Voorstelling HDO

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/webonsth/domains/votjeugdhulp.be/public_html/includes/menu.inc).

 

HDO is een multifunctionele organisatie ofwel MFO met een totale capaciteit van 98 begeleidingen.  HDO helpt gezinnen, kinderen en jongeren tussen de 0 en 25 jaar die zich in een problematische leefsituatie bevinden.

HDO bestaat uit verschillende afdelingen en combineert meerdere hulpvormen (modules) en kan het aanbod in overleg met alle betrokkenen aanpassen aan de hulpvraag.  Bij HDO wordt altijd met het gezin en omgeving van de jongere gewerkt.  Elke jongere krijgt een module contextbegeleiding.  De contextbegeleiding kan al dan niet in combinatie met module verblijf.

Bij HDO vind je de volgende soorten hulp:

 • 46 enkel contextbegeleiding (0 tot 18 jaar):
  • 11 contextbegeleidingen in functie van positieve heroriëntatie
  • 13 laagintensieve contextbegeleidingen
  • 6 intensieve kortdurende contextbegeleidingen
  • 16 breedsporige contextbegeleidingen waarvan 1 ingezet wordt als crisisbegeleiding verzekerd aanbod
 • 8 contextbegeleidingen i.f.v. autonoom wonen (16 tot 25 jaar)
 • 4 plaatsen kleinschalige wooneenheid (16 tot 25 jaar)
 • 43 residentieel verblijf (0 tot 20 jaar) (steeds in combinatie met contextbegeleiding) in één van de drie leefgroepen of in ons kamertrainingscentrum.
 • Buddywerking

Het voordeel van meerdere hulpvormen onder één dak te hebben, is dat we ook bij wijzigende hulpvraag, in overleg met alle betrokkenen kunnen overstappen van de ene vorm van hulp naar de andere. Zo’n overstap noemen we ‘schakelen’.

Bij HDO krijgt elke jongere en gezin een vaste contextbegeleider en zorgcoördinator.  De contextbegeleider werkt met het gezin, de familie en ruimere omgeving van de jongere.  De zorgcoördinator zorgt dat de organisatie van de hulpverlening goed verloopt.

Bij verblijf wordt er een individuele begeleider aangeduid.  De individuele begeleider volgt de ontwikkeling van zijn jongere(n) van nabij op.

Bij jongeren die de stap naar zelfstandig wonen willen zetten en op weinig of geen ondersteunend netwerk kunnen terugvallen, kan een buddy aan het begeleidingstraject toegevoegd worden.