Home

  U bent hier

  • U bent hier:
  • Home > Zorginspectie bezoekt JEZ11

Zorginspectie bezoekt JEZ11

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/webonsth/domains/votjeugdhulp.be/public_html/includes/menu.inc).

Op 11 september 2017 mochten we in JEZ11 de Zorginspectie ontvangen rond het thema vrijheidsbeperkende maatregelen. Hierbij werd onze werking enerzijds geëvalueerd op gebied van vrijheidsberovende en –beperkende maatregelen. Anderzijds was er ook aandacht voor het gevoerde preventief beleid en verbeterbeleid.

Het bezoek resulteerde in een inspectieverslag met opsomming van sterke punten en verbeterpunten.  De vaststellingen van de zorginspectie zijn gebaseerd op gesprekken met medewerkers en jongeren, op inzage in procedures en dossiers en op inzage van cijfergegevens en vergaderverslagen.

Zoals je in het inspectieverslag kan lezen wordt JEZ11 op heel wat criteria positief geëvalueerd.  We nemen de aanbevelingen en aandachtspunten ernstig en willen hier enthousiast mee aan de slag gaan.  Naar aanleiding van deze inspectie werd een werkgroep 'Verbeterbeleid vrijheidsbeperkende maatregelen' opgericht die de taak heeft een consistent en consequent beleid rond vrijheidsbeperkende en –berovende maatregelen verder uit te werken en te verbeteren.

 

In de loop van 2018 zal deze werkgroep volgende acties ondernemen:

 • Afstemmen van intern gebruikte terminologie op terminologie gebruikt door zorginspectie.
 • Uitbreiden van informatie aan jongeren en ouders omtrent vrijheidsbeperkende maatregelen.
 • Bijsturen van de procedure 'Time–out en back–up'.
 • Uitschrijven en implementeren van een duidelijk beleid inzake vrijheidsbeperkende maatregelen.
 • Systematisch bijhouden van cijfergegevens die inhoudelijke analyse mogelijk maken.
 • Sensibiliseren van medewerkers in correcte toepassing van het gevoerde beleid.

Voor meer informatie kan je steeds terecht bij Sofie Ducatteeuw, verantwoordelijke JEZ11, op het telefoonnummer 057 35 27 43 of per mail via sofie.ducatteeuw@votjeugdhulp.be.