Home

Historiek DIVAM

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/webonsth/domains/votjeugdhulp.be/public_html/includes/menu.inc).

Op 1 november 1999 startte de Vereniging Ons Tehuis voor Zuid-West-Vlaanderen met een 'project alternatieve maatregelen'.  Dit project kreeg gestalte in de Dienst Ieper-Veurne voor Alternatieve Maatregelen, kortweg DIVAM.

Naarmate de jaren vorderden, namen de aanmeldingen in aantal toe.  Gezien de dossierlast niet meer door één persoon kon worden gedragen, nam de Vereniging Ons Tehuis in 2006 het initiatief om met eigen middelen een extra kracht aan te werven.

Eind 2006 lanceerde toenmalig minister Vervotte haar Globaal Plan, waarbij ze stelde dat de reactie op delinquent gedrag van minderjarigen verruimd diende te worden.  Samen met de hernieuwde wet op het jeugdrecht, de ‘Wet betreffende de jeugdbescherming en het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade’ (02/04/2007) werden alle bestaande diensten in Vlaanderen uitgebreid met extra personeel.  Tevens werd hen gevraagd om twee extra afhandelingsvormen aan te bieden: de ouderstage en het herstelgericht groepsoverleg.

Sinds 1 juli 2007 bood DIVAM dan ook vijf afhandelingsvormen aan, die werden uitgewerkt door 7 medewerkers.  Na twee jaar besliste de minister van Justitie echter de subsidiëring van ouderstage stop te zetten.

Bijgevolg organiseert DIVAM op dit moment vier werkvormen voor jonge delictplegers: herstelbemiddeling, leerproject, gemeenschapsdienst en herstelgericht groepsoverleg.  Vijf medewerkers leiden dit in goede banen.

Na een tiental jaar als project gesubsidieerd te worden, kreeg DIVAM op 1 januari 2011 een definitieve erkenning als HCA-dienst.