Home

  U bent hier

  • U bent hier:
  • Home > Historiek VOT sinds 1964

Historiek VOT sinds 1964

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/webonsth/domains/votjeugdhulp.be/public_html/includes/menu.inc).
 • In 1964 zocht de Commissie Openbare Onderstand (COO) Ieper (nu O.C.M.W.) partners voor het beheer van Ons Tehuis.  Ons Tehuis was op dat moment een voorziening van het COO Ieper.  Men stelde echter vast dat de kinderen en jongeren die in Ons Tehuis verbleven niet enkel uit Ieper kwamen, maar uit het gehele arrondissement en de aanpalende arrondissementen.  Er waren immers dringend heel wat investeringen nodig en Ieper zocht partners om mee te investeren.
 • Op 27 oktober 1967 was de Intercommunale een feit voor de maximumtermijn van 30 jaar door de stichtingsakte met 3 partners OCMW (toen COO) Ieper, Kortrijk en Waregem.
 • 1967-1975: uitbreiding van domein, herinrichting hofstede, bouw van het ontspanningslokaal ‘De Garve’, bouw van een paviljoen voor adolescente jongens 'het Nieuwhuis'.
 • In 1976 werd de wettelijke vorm van de 'Intercommunale' gewijzigd in 'Vereniging', dit door de inwerkingtreding van de nieuwe O.C.M.W. wetgeving.
 • Op 16 februari 1979 trad OCMW Wervik toe tot de Vereniging.
 • In 1982 werd het oude gebouw verlaten, dankzij de bouw van 8 nieuwe woningen op het domein voor telkens max. 14 jongeren.
 • In 1989 werd een gebouw omgebouwd tot kamertrainingscentrum: in de eerste fase 8 individuele studio's, later uitgebreid tot 10.
 • Eind jaren 1980 - begin jaren 1990: differentiatie van het hulpverleningsaanbod leidt tot afbouw residentiële hulp en oprichting van nieuwe voorzieningen en hulpverleningsvormen.  Zo ontstond een dagcentrum (Den Akker), een thuisbegeleidingsdienst (Harmonie) en een project rond alternatieve maatregelen en herstelbemiddeling (DIVAM).
 • De Vereniging werd op 16 oktober 1997 verlengd met de maximumtermijn van 30 jaar. Terzelfdertijd trad de vijfde partner, OCMW Poperinge, toe.
 • In samenwerking met de OCMW's van Ieper en Wervik werden eind 2001 twee nieuwe projecten opgericht voor Niet-Begeleide Minderjarige Buitenlandse jongeren.  Met name De Bilck te Wervik en De Lier te Ieper.  Eind 2008 werden deze projecten stopgezet.
 • 2009: De Vereniging Ons Tehuis krijgt vanuit het Agentischap Jongerenwelzijn één van de twee proeftuin-projecten voor adolescente meisjes toegewezen.  Dit luidt de start in van JEZ11.
 • De opstart van het Experimenteel Modulair Kader (EMK) op 1 januari 2013 zorgt voor een historisch veranderingsproces in de Bijzondere Jeugdzorg.  Voor Harmonie, Den Akker en Ons Tehuis betekende dit het samenvloeien tot één organisatie: HDO.
 • In 2015 werd na goedkeuring van ons zorgstrategisch plan gestart met de bouw van een nieuw administratief complex aan de straatkant van de Poperingseweg (Ieper).
 • Op 1 januari 2016 bouwden we de zeven modules dagbegeleiding om naar één extra module verblijf voor jonge kinderen en 10 extra modules contextbegeleiding.  Alle dienstverlening wordt na de ingebruikname van het nieuw administratief complex gecentraliseerd op onze campus Poperingseweg in Ieper.
 • Van januari 2016 t.e.m. juni 2018 zette de Vereniging Ons Tehuis in op een innovatief project ‘Back to Basics’ met als doel ‘het herwaarderen van het positief leefklimaat in de residentiële jeugdzorg in Vlaanderen’.
 • 1 april 2017: uitbreiding met 2 modules kortdurend intensieve contextbegeleiding voor meisjes.  Het betreft 2 gedeelde trajecten gekoppeld aan de operationalisering van de nieuwe meisjes leefgroep in de gemeenschapsinstelling in Beernem.
 • De Vereniging Ons Tehuis nam namens de sector Bijzondere Jeugdzorg deel aan de opmaak van een erkenningsdossier voor ‘meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp’, met als kernpartner de dienstverlenende Vereniging ‘Westhoek’.  Het samenwerkingsverband ‘1 Gezin 1 Plan Westhoek’ werd op 9 juli 2018 definitief goedgekeurd.  Hiermee kunnen op jaarbasis minstens 200 gezinnen ambulant begeleid worden door een intersectoraal team.  De Vereniging Ons Tehuis is werkgever van de teamverantwoordelijke en enkele teamleden.  Alle sectoren uit de Integrale Jeugdhulp leveren teamleden aan.  Het CGZ staat in voor de inzet van eerstelijnspsychologen.  Het samenwerkingsverband ging van start op 1 september 2018.
 • Aan de Vereniging Ons Tehuis wordt een subsidie toegekend voor de oprichting van een academische werkplaats ‘Positief Leefklimaat’ voor de duur van 2 jaar (december 2018 t.e.m. december 2020).  VOT gaat samen met Prof. Dr. Stijn Vandevelde en Prof. Dr. Rudi Vanroose (Universiteit Gent) en Prof. Dr. Peer Van der Helm (Hogeschool Leiden) inzetten op kennis en expertise inzake de bewerkstelliging van een positief leefklimaat in de ruime residentiele jeugdhulp.
 • Met ingang van 1 januari 2019 kregen we een uitbreiding van 4 plaatsen ‘kleinschalige wooneenheid’ voor jongeren tussen 16 en 25 jaar.  In de oude pastorie van Sint-Jan werden 4 wooneenheden gerealiseerd.  Hiermee samengaand kregen we ook een bijkomende erkenning voor de uitbouw van een buddywerking voor kwetsbare jongeren met een beperkt netwerk in de regio Ieper.
 • Op 23 januari 2019 werden de nieuwe statuten en de oprichting van de welzijnsvereniging ‘Vereniging Ons Tehuis voor Zuid-West-Vlaanderen’ goedgekeurd door minister Homans.  De omschakeling van een OCMW-vereniging naar een welzijnsvereniging gebeurde in kader van het decreet over het lokaal bestuur.  De welzijnsvereniging werd opgericht voor een duur van 30 jaar en heeft als deelgenoten de OCMW’s van Ieper, Kortrijk, Poperinge, Waregem en Wervik.