Home

Herstelbemiddeling

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/webonsth/domains/votjeugdhulp.be/public_html/includes/menu.inc).

Bemiddeling kan worden omschreven als het communicatieproces dat, op initiatief van de betrokken partijen of actoren in de strafrechtelijke bedeling, door een neutrale bemiddelaar op gang gebracht wordt.  Dit met de bedoeling om de bij het misdrijf betrokken partijen tot pacificatie en herstel te brengen.
Verdachte en slachtoffer bespreken het misdrijf, de gevolgen daarvan en de mogelijkheden van herstel tijdens een al dan niet direct overleg.

De jeugdwet omschrijft bemiddeling als volgt: “Bemiddeling heeft tot doel de persoon die ervan verdacht wordt een als misdrijf omschreven feit te hebben gepleegd, de personen die ten aanzien van hem het ouderlijk gezag uitoefenen, de personen die hem in rechte of in feite onder hun bewaring hebben alsook het slachtoffer, de mogelijkheid te bieden om samen en met hulp van een onpartijdige bemiddelaar, onder meer aan de relationele en materiële gevolgen van een als misdrijf omschreven feit tegemoet te komen.”

Bemiddeling is een vrijwillig aanbod. Dat betekent dat de partijen zelf kunnen beslissen of zij deelnemen aan herstelbemiddeling of niet.

Vier principes staan centraal binnen herstelbemiddeling:

  • vrijwilligheid
  • meerzijdige partijdigheid
  • vertrouwelijkheid
  • transparantie.