Home

Doelgroep JEZ11

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/webonsth/domains/votjeugdhulp.be/public_html/includes/menu.inc).

JEZ11 richt zich tot meisjes tussen de 12 en 18 jaar.  Ze worden toegewezen door de jeugdrechter omdat ze zich aan de hulpverlening willen onttrekken en onder invloed van een negatieve context, grensoverschrijdend gedrag stellen.  Door de complexiteit en/of intensiteit van het gedrag, is deze doelgroep moeilijk begeleidbaar in een niet-beveiligende setting.  De meisjes die in JEZ11 terechtkomen hebben weinig tot geen actieve, positieve en/of steunende context. Daarnaast zien we uitval op verschillende levensdomeinen. De meisjes dragen veel kwetsuren mee en hebben geleerd te overleven.  Ze hebben vaak het gevoel dat ze op zichzelf zijn aangewezen en leerden zich te beschermen tegen de pijn die hun leven kenmerkt. Het gedrag dat ze stellen, zijn de copingmechanismen die ze hebben opgebouwd om zich in de wereld staande te kunnen houden.

Het aangaan van een relatief duurzame en niet bedreigende relatie vormt een grote uitdaging.  Ze vluchten weg en onttrekken zich aan de hulpverlening. Ze laten zich niet zomaar inschrijven in, of onderwerpen aan een programma dat de hulpverlening voorop stelt. We zijn de zoveelste in de rij die aangeven dat we hen kunnen helpen en dat het beter wordt. Er is nood aan een begeleiding waarbij in het bijzonder aandacht is voor de eigen veiligheid (psychisch en fysiek) en het vermijden van breukmomenten. Beveiliging is bij deze doelgroep noodzakelijk om hulpverlening mogelijk te maken.

We richten ons in eerste instantie naar meisjes van 12 tot 18 jaar uit West-Vlaanderen. Indien het noodzakelijk is om een meisje uit een extreem negatief milieu weg te halen, geloven we dat afstemming tussen voorzieningen beveiligend verblijf op Vlaams niveau noodzakelijk is. We staan met andere woorden open om gemotiveerde aanvragen voor meisjes uit andere regio's in overweging te nemen.