In 2019 kende de academische werkplaats zijn aftrap met een eerste leertraject gericht op alle residentiële jeugdhulpvoorzieningen in Vlaanderen, ongeacht hun sector.
Leertraject 1
Vanaf oktober 2019 werd een leer- en ontwikkelingstraject worden opgezet met residentiële jeugdzorgorganisaties, over verschillende sectoren heen. Samen met vertegenwoordigers van de organisaties wordt stilgestaan bij de organisatiecultuur, wordt bekeken hoe jongeren en begeleiders nog meer betrokken kunnen worden en welke acties kunnen bijdragen tot een verbetering van het leefklimaat. Hierbij geven we aandacht aan zowel het leef- als werkklimaat.
In 2020 ging een tweede leertraject van start, ditmaal gericht op de voorzieningen erkend als beveiligend verblijf en de gemeenschapsinstellingen.
Leertraject 2
Vanaf september 2020 zal een leer- en ontwikkelingstraject opgezet worden met de voorzieningen erkend als beveiligend verblijf en de gemeenschapsinstellingen. Samen met vertegenwoordigers van de organisaties wordt stilgestaan bij de organisatie van het positief leefklimaat met een bijzondere aandacht voor het unieke karakter van een beveiligende/gesloten setting, wordt bekeken hoe jongeren en begeleiders nog meer betrokken kunnen worden en welke acties kunnen bijdragen tot een verbetering van het leefklimaat. Opnieuw wordt er aandacht besteedt aan zowel het leef- als werkklimaat.
Vanuit de gemeenschapsinstellingen wordt Kris Hoornaert vanaf de start van het leertraject vrijgesteld om parallel met het leertraject AWL, het gedachtegoed positief leefklimaat te helpen uitdragen binnen de gemeenschapsinstellingen. Op die manier wordt getracht om het gedachtegoed niet alleen op campusniveau te laten doordringen, maar ook op leefgroepniveau.
De kennis die we verzamelen willen we ontwikkelen en verankeren, zowel op het niveau van de leefgroep, de organisatie, als het beleid en onderzoek, en dit alles over de sectoren heen.
Vanaf 1 april 2022 streeft de AWL verder naar een structurele, duurzame en intersectorale verankering van het begrip ‘leefklimaat’ in de residentiële jeugdzorg. Om voorzieningen (verder) te ondersteunen in het (voortdurende) streven naar een open leefklimaat worden er vanuit de AWL een aantal ondersteuningsmodules aangeboden: vorming (in open aanbod en/of in de voorziening), intervisiemomenten en procesbegeleiding (zie “Ondersteuningsmodules”). Met behulp van theoretische achtergrond en praktische handvatten wordt de visie van voorzieningen rond het leefklimaat gevoed en worden reflectiemogelijkheden gecreëerd.