Home

    U bent hier

Bestuursvorm VOT

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/webonsth/domains/votjeugdhulp.be/public_html/includes/menu.inc).

De Vereniging Ons Tehuis voor Zuid-West-Vlaanderen is een afzonderlijk beheerd openbaar bestuur, een welzijnsvereniging met als deelgenoten de OCMW's van Ieper, Kortrijk, Poperinge, Waregem en Wervik.

 

Na een jarenlange voorgeschiedenis van de oorspronkelijke residentiële voorziening Ons Tehuis als Ieperse instelling voor "knechten en wezen", op het laatst onder de Commissie van Openbare Onderstand (C.O.O.) van Ieper, werd in 1962 naar verruiming van het Beheer uitgekeken.

In de toenmalige wet op de C.O.O., lang voor het tijdperk van samenwerking en netwerking, bestond de mogelijkheid van een intercommunale.  Om een bepaald onderdeel van de taken van een C.O.O. te organiseren, kon men samen een nieuwe bestuursvorm creëren.  Een nieuw openbaar bestuur met een apart beheer, gemandateerd vanuit de verschillende partners, met eigen rechtspersoonlijkheid en onder toezicht van de respectievelijke gemeenteraden en de provincie.

Die mogelijkheid werd in 1976 opnieuw voorzien in de wet op het OCMW (hoofdstuk XII) en kreeg dan de naam 'Vereniging'.  Deze bestuursvorm werd bestendigd in het OCMW-decreet van 2008 (hoofdstuk I, titel VIII).

Zowel voor als na 1976, zijn er weinig OCMW's geweest die van deze mogelijkheid gebruik maakten:

  • er moeten immers nieuwe structuren gecreëerd worden met eigen statuten
  • er dient kapitaal ingebracht
  • verschillende politieke meerderheden dienen samen te werken
  • de structuur met het toezicht vanuit de gemeenten en de provincie is nogal log.

Het enthousiasme voor het doel was sterk genoeg om voorgaande knelpunten te overbruggen en zo ontstond de Vereniging Ons Tehuis voor Zuid-West-Vlaanderen.

De OCMW's van Ieper, Waregem en Kortrijk waren de stichters in 1967, onmiddellijk gevolgd door Wervik, en sinds 1997 door Poperinge, dat toetredend lid werd.

 

Met het decreet over het lokaal bestuur dat in voege ging per 1 januari 2019 werden nieuwe statuten opgemaakt.  De OCMW-vereniging werd omgevormd tot een welzijnsvereniging (een publiekrechtelijke vereniging conform deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 van het decreet over het lokaal bestuur) met als deelgenoten de vijf OCMW's.

De welzijnsvereniging 'Vereniging Ons Tehuis voor Zuid-West-Vlaanderen' is opnieuw opgericht voor de (verlengbare) maximale duur van 30 jaar.

 

Statuten 'Vereniging Ons Tehuis voor Zuid-West-Vlaanderen'

Besluitenlijsten van de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering VOT