HDO wil zoveel mogelijk thuis begeleiden. Soms is het nodig dat kinderen en jongeren elders verblijven. Kinderen en jongeren kunnen dan bij de afdeling verblijf in een leefgroep of kamertrainingscentrum worden opgevangen. Dit wil zeggen dat jongeren hier slapen, opstaan, naar school gaan, naar hun hobbyclub gaan, uitgaan, … kortom hier voor een tijdje blijven wonen.
In een leefgroep of kamertrainingscentrum leven een tiental jongeren samen in groep met enkele begeleiders. In totaal hebben we 43 plaatsen om jongeren te laten wonen. De jongens en meisjes in onze leefgroepen zijn tussen de 0 en 20 jaar. Sommigen wonen hier een korte periode, anderen een langere periode. In totaal hebben we drie leefgroepen en één kamertrainingscentrum:
- leefgroep HDO Vijverhuis
- leefgroep HDO Hagekant
- leefgroep HDO Sneppe
- kamertrainingscentrum HDO Dreve.
Werking leefgroepen
Een eigen leefklimaat
Elke leefgroep betrekt een apart huis, omringd door een eigen tuin. De accommodatie is ruim, modern en omvat alle vereisten voor een comfortabele opvang. Er zijn 12 individuele kamers. Het huis wordt samen zo gezellig mogelijk ingericht zodat het ook voor jongeren als ‘een thuis’ kan aanvoelen.
In een leefgroep leggen we de focus op een ‘zo normaal mogelijk’ leven. We willen dat onze jongeren hun dagdagelijkse bezigheden als voorheen kunnen verderzetten weliswaar vanuit de leefgroep.
In alle leefgroepen zijn er zeven regels die de jongeren goed kennen en waarvan we verwachten dat ze deze regels volgen:
- Je blijft ver weg van illegale drugs (drugs, medicatie, alcohol, gevaarlijke stoffen).
- Je hebt respect voor het materiaal van de ander of de voorziening. Je steelt of vernietigt niet.
- Je maakt niemand bang en doet niemand pijn.
- Je hebt een zinvolle dagbesteding, dit wil zeggen dat je naar school gaat, dat je werkt of actief werkt zoekt of meehelpt in de voorziening of ...
- Je houdt je aan de alledaagse afspraken in de leefgroep.
- ‘Anders zijn” aanvaard je: iedereen hoort er bij ongeacht iemand een ander geloof / huidskleur / beperking /… heeft.
- Seksueel grensoverschrijdende taal en gedrag kan niet.
Naast deze zeven regels, hebben de leefgroepen zelf hun eigen uitgetekende dag- en weekstructuur alsook hun eigen afspraken. We vinden het belangrijk dat elke leefgroep zijn eigen cultuur kan creëren en hierin de nodige vrijheid krijgt.
School
De meeste van onze jongeren zijn schoolgaand in de omgeving van Ieper. Indien een jongere geen school meer wil/kan volgen omwille van een bepaalde reden, bekijken we samen met hem, zijn ouders en de school wat een vervolgtraject voor de jongere kan zijn. Er kan bijvoorbeeld geopteerd worden om leercontract te volgen. Zolang jongeren overdag geen bezigheid hebben, worden ze ingezet in de dagdagelijkse taken van onze huishoudsters en klusjesmannen.
Contextbegeleiding
Wanneer jongeren hier bij ons verblijven, blijven wij de focus leggen op een eventuele terugkeer naar huis. Dit is de eerste optie. Er wordt dan ook nauw samen gewerkt met de context van de jongere en de contextbegeleider in functie van een terugkeer naar huis.
Een terugkeer is niet altijd mogelijk. Dan wordt er samen met alle betrokkenen bekeken wanneer en hoelang de kinderen op bezoek naar huis kunnen gaan. Als dit ook niet zou lukken, dan kan er altijd een contactregeling in de groep voorzien worden. Ook begeleide thuiscontacten zijn mogelijk. Ouders worden hier (in de mate van het mogelijke) zo sterk mogelijk bij betrokken.
Individuele begeleiding
Elke jongere krijgt zijn eigen individuele begeleider. Wekelijks zit de jongere samen met zijn individuele begeleider rond een bepaald doel uit het handelingsplan, worden er afspraken gemaakt en wordt er tijd gemaakt om naar de jongere te luisteren..
Werking kamertrainingscentrum
Het kamertrainingscentrum (KTC) omvat en bouwt verder op alle bovenstaande pedagogische principes van de leefgroepen maar voegt daar een extra dimensie aan toe, namelijk het voorbereiden van adolescenten op het zelfstandig wonen via een gefaseerde zelfstandigheidstraining.
De zelfstandigheidstraining is opgedeeld in negen onderdeeltjes: koken, budgetbeheer, onderhoud, was en strijk, studiebegeleiding, uitgang, bezoek, laptop en medicatie.
In elk onderdeel zijn er drie fasen die de jongeren doorlopen:
- Fase 1
In fase 1 ligt de focus op het aanleren van de vaardigheid.
- Fase 2
In deze fase doet de jongere de aangeleerde zaken zelf. Zijn Individuele Begeleider of andere begeleiders controleren regelmatig en helpen bij moeilijkheden.
- Fase 3
In fase 3 voert de jongere de taken volledig zelfstandig uit. Nu en dan komt een begeleider kijken of de taken goed zijn uitgevoerd.
De jongeren in het KTC hebben elk hun eigen studio en leven dan ook minder in groep samen. Wekelijks maken zij samen met hun individuele begeleider hun eigen weekstructuur op aan de hand van een weekplanning.
Bij kamertraining bestaat de individuele begeleiding uit twee belangrijke zaken namelijk een zelfstandigheidsprogramma en de emotionele ontwikkeling van de jongere.