JEZ11 voorziet twee modules contextbegeleiding voor meisjes die verblijven in De Zande, de zogenaamde gedeelde trajecten. Hiermee willen we de jongeren en hun context maximale kansen bieden om op een intensieve manier toe te werken naar een reïntegratie in de samenleving.
Deze module kan worden opgestart voor een meisje voor wie contextbegeleiding door JEZ11 een meerwaarde kan betekenen tijdens of na haar verblijf in de gemeenschapsinstelling, meer bepaald:
- Het meisje verblijft in De Zande en stroomt na haar gesloten traject in de gemeenschapsinstelling door naar JEZ11. In dit geval gaat de contextbegeleider aan de slag met de krachten en werkpunten in het gezin wanneer het meisje nog in de gemeenschapsinstelling verblijft. Daarnaast kan de contextbegeleider reeds relatie aangaan met de context en de jongere, om de overgang naar JEZ11 te vergemakkelijken. Tijdens de afrondende fase in de gemeenschapsinstelling kan er tevens geopteerd worden voor een gedeeld verblijf De Zande – JEZ11. Voor dit gedeeld verblijf is een aparte beschikking/goed-keuring van de jeugdrechter nodig. Bij een definitief verblijf in JEZ11 wordt het gedeeld traject beëindigd en overgestapt op het aanbod verblijf door JEZ11.
- Het meisje verblijft in De Zande en stroomt na haar gesloten traject in de gemeenschapsinstelling door naar een andere voorziening dan JEZ11 of keert terug naar huis. Contextbegeleiding door JEZ11 wordt ingezet om tijdens de gesloten plaatsing te werken rond krachten en werkpunten in het gezin. Bij een doorstroom naar een andere voorziening kan de contextbegeleider van JEZ11 de overgang helpen verzorgen, alsook ondersteunen in de kennismaking en overdracht met de contextbegeleider van de collega-voorziening. Bij een terugkeer naar huis volgt de contextbegeleider van JEZ11 deze terugkeer in al zijn facetten van nabij op. Deze vorm van intensieve contextbegeleiding kan verdergezet worden tot 6 maanden (éénmaal verlengbaar met 6 maanden) na het vertrek uit de gemeenschapsinstelling.